Hästar / människor beteende

Förmänskliga inte hästars beteende

 

Förmänskliga inte hästan

Det faktum att många utgår från sitt mänskliga perspektiv då man bedömmer en hästs beteende eller reaktioner.

Behandla en häst som en häst.

Hästar har inte mänskliga egenskaper, utan är ett djur med många års instinktitiva beteende innom sig.

I vilt tillstånd lever hästarna i små flockar, över stora ytor där de letar mat och vatten.

 

Som våra husdjur lever de oftast instängda på små ytor i stall.

I bästa fall får de en timmas motion under ryttare per dag.

Om hästen släpps ut är det ofta på en alldeles för liten yta.

Oftast får de flesta hästar för mycket mat i förhållande till vad den gör.

Ofta får hästen gå ensam i för liten hage.

Det är alltså inte förvånande att problem ofta uppstår

Tag dig tid att sitta i hagen där din häst går om dagen.

( Under förutsättning att den går i en hage med andra hästar..)

Du kommmer lära dig massor av att titta på haästarnas "diskussioner" med varandra.

Så som lekar till allvarligare konflikter.

Märk väl att även hästar använder sig av kroppsspråk.

Öron bakåtstrukna, spetsade öron framåt, ihopdragna mungipor, spända muskler, sparkar och även hugg, höga nackar, låga nackar, svansar uppåt, tuggande munnar m.m

En liten övning du kan göra, är att :

Tala högt för dig själv när du sitter ute i hagen... Vad säger hästarna till varandra..

stämmer det du säger med vad de sen gör mot varandra ?

Denna övning kan bli spännande för dig, då du kommer att upptäcka att din snälla gulliga häst inte alls är så snäll som du trott..

Om man studerar hästarnas dagliga diskussioner under längre tid så kommer man att märka att ledarrollen kanske förändras beroeende på om nya hästa släpps in i flocken eller om någon häst blir i dålig kondition/sjuk.

I hästflocken är det oftast EN häst som är högst i rang, som bestämmer hur saker och ting ska utföras.

Ledarhästens uppgift är att se till att flocken överlever, ska veta var mat och vatten finns.

Ledarhästen håller ordning på övriga flocken, visar någon häst respektlöshet mot ledaren kommer ledaren att jaga bort denna häst och den får inte komma tillbaka förren den kan uppföra sig.

Ledarhästen stelnar till i kroppen och stirrar på den andra hästen, respekterar inte uppstickaren detta så tar ledaren till de grövre artilleriet som att vifta på svansen, lägga öron bakåt och visa tänderna.

Faller han ändå inte till föga tar ledarhästen till en blixtsnabb attack och hugger med tänderna och/eller sparkar, sen jagar ledarhästen bort uppstickaren. Han tillåts inte komma tillbaka till flocken förrän han ber om "förlåtelse" och rättar sig efter de regler som gäller.

När han ber om "förlåtelse" kommer han åter till flocken med sänkt huvud och tuggar och slickar sig om munnen, öronen faller isär.

Detta språk kan alla hästar vilket är en förutsättning för överlevnad.

Ett faktum är att många människor utgår från sitt männskliga perspektiv då man bedömmer en hästs beteende eller reaktioner.

Ett exempel är att hästar inte är gossedjur, utan att vissa beteende hos hästen som tolkas av oss som att de är keliga, därför att vi tolkar det utifrån vårt eget sätt att bete oss, inte utifrån hästars beteende.

"Min häst tycker om att pussas" är inte en helt ovanlig replik från en hästägare.Det finns ingen häst som tycker om att pussas, ingen häst vet ens vad det är för något..

Då hästen använder ett "pussliknande" beteende är det oftast att den tigger. Inte sällan blir hästar handmatade med morot, äpplen eller annat hästgodis. Den tigger då och vill ha mer, detta uppfattas som att hästen är "gosig" och då får den gärna med och så är den onda cirkeln i gång.

En orsak till att en häst kommer med sin mule nära oss kan vara en ren hälsning.

Hästar hälsar genom att ställa sig i hälsningsställning ganasch mot ganasch och sedan blåsa genom näsborrarna. En lagom svag blåsning är en vänlig hälsning, en hårdare blåsning betyder också hälsning men med tillägget att jag är osäker på dig eller att jag inte är att leka med. Följer dessutom hästen upp med att stampa med en framhov i backen så är det en konkret varning, vilken bör tas på allvar.

Vi hälsar på hästen genom att klappa på den, de flesta välhanterade hästar har lärt sig vårt hälsningssätt, men problemet är att vi ofta inte lärt oss deras.

Hästar kelar och gosar aldrig som sagt med varandra. Att stå och hjälpa varandra mot insekter, att gå ihop nära då vädret är dåligt eller fara hotar. Tryggheten genom flocken, att få tillhöra en flock och vad den närhet det innebär är hästarr sätt att ta och ge kärlek.

Tycker man om att pussas och kela med sin häst så är det naturligtvis inget som är till skada, så länge det inte övergår i nafsande från hästens sida, då har man skaffat sig en ganska trist bieffekt som kan vara svår att bli av med.

 

 

 

 

 

 1382347-10201611813352448-292902910-n1.jpg

 

 

sodergarden.jpg

Södergården 1 Himmelsby

590 17 Mantorp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)